Manusile, ca echipament de protectie, sunt accesoriul de baza prezent in dotarea lucratorilor. Indiferent de mediul de activitate, purtarea echipamentului de protectie este fie reglementata prin lege, fie recomandata pentru a reduce riscul de accidentare sau contaminare. La o prima vedere, mai ales pentru persoanele neavizate, manusile de protectie sunt aproximativ la fel, singura diferenta fiind insertiile aplicate pe manusi si eventual culoarea sau tipul de material folosit.
Procesul este insa mai complicat, alegerea corecta a manusilor de protectie, fiind o sarcina care nu trebuie tratata superficial. Pentru a nu apela la pastile contra durerii de cap, si a nu pierde ore bune incercand sa intelegi ce inseamna diferitele norme de protectie europene, de ce sunt recomandate diferitele insertii, care este diferenta intre manusile ESD si cele imersate sau cu ce tip de manusi trebuie sa iti dotezi angajatii in functie de specificul de activitate, incepand cu articolul de fata, vom trata subiectul manusilor de protectie, astfel incat tu sa ai o imagine clara si bine documentata! Astazi, vom incepe prin a discuta despre normele de protectie europene.
Normele de protectie europene, au structurat si clasificat manusile in diferite clase, ordonate dupa tipul de protectie, specificul de activitate si gradul de rezistenta la diferiti factori mecanici sau chimici. Fiecare norma are astfel asociat un cod si o pictograma, acestea fiind regasite in mod obligatoriu fie pe manusi, fie pe ambalaj. In acest mod, pe baza codului si a pictogramei, utilizatorul este informat despre caracteristicile manusilor, fiind capabil sa aleaga echipamentul adecvat domeniului sau de activitate.
In tabelul de mai jos jos, regasesti codul, pictograma asociata pentru fiecare norma europeana si explicatiile aferente standardului european:
Manusile de protectie din categoria II sunt marcate cu pictograme corespunzatoare, avand atasat un cod care detaliaza atributele produsului, la ce factori rezista manusa, gradul de rezistenta si tipul de protectie oferita.
EN388 - Manusi de protectie impotriva riscurilor mecanice.
a - rezistenta la abraziune
b - rezistenta la taiere
c - rezistenta la sfasiere
d - rezistenta la perforare
EN374 - Manusi cu protectie antichimica completa.
tetrahidrofuran
EN374 - Manusi cu protectie antichimica limitata.
Aceste manusi au o protectie sumara impotriva riscurilor chimice si sunt impermeabile.
EN407 - Manusi de protectie impotriva riscurilor termice.
a - rezistenta la flacara b - rezistenta la caldura de contact c - rezistenta la caldura convectiva d - rezistenta la caldura radianta e - rezistenta la stropi de metal topit f - rezistenta la cantitati mari de metal topi EN531 - Manusi de protectie antitermice. D3 - fier topit (fonta topita) E3 - aluminiu topit
Te sfatuim sa acorzi atentia cuvenita normelor europene pentru manusile de protectie. Daca ai nevoie de suport in alegerea echipamentului de protectie, te rugam sa apelezi la consultantii specializati RTC. Vei primi astfel informatii precise, corecte si aplicate strict pe necesitatile tale.
Ai nevoie de suport sau de consultanta specializata? Doresti o prezentare a manusilor de protectie din portofoliul RTC? Da-ne un semn!
Noi și partenerii noștri folosim tehnologii, inclusiv cookie-uri, pentru a colecta informații despre dumneavoastră în diverse scopuri, inclusiv::
Prin click pe „Acceptați Tot”, vă exprimați consimțământul pentru toate aceste scopuri..
Puteți afla mai multe despre utilizarea noastră a cookie-urilor și a altor tehnologii, precum și despre colectarea și prelucrarea datelor cu caracter personal, făcând clic aici: