Campania Simte Verde 2019

Mainile aspre ale bunicului, leaganul din copac, mirosul de iarba proaspata sau verile cu joaca printre copaci a caror scoarta aspra ne asculta bataile inimii atunci cand lipiti de ea, speram ca nu vom fi gasiti de cel desemnat sa ne caute in timpul jocului “de-a ascunselea”. Sunt amintiri dragi, emotionante si vii, ramase in memoria noastra, amintiri pe care le povestim cu placere. De dragul acestor amintiri care au ca punct comun natura sanatoasa si plina de viata, consideram ca este resposabilitatea noastra sa intoarcem o parte din succesul nostru catre initiative si actiuni civice. 

“Simte verde” este o poveste despre entuziasm, responsabilitate si rezultate palpabile ce ne motiveaza in sustinerea si perpetuarea actiunilor noastre. Continuand campania “Simte verde” inceputa in anul 2018, in luna Mai a anului 2019, RTC alaturi de Fundatia Conservation Carpathia (FCC) am continuat actiunea de impadurire a unei parcele defrisate, cu scopul de a reduce impactul negativ asupra mediului si de a repopula zona respectiva cu puieti de brad. In cei doi ani de colaborare cu Fundatia Conservation Carpathia, RTC a sustinut eforturile de reconstructie a zonelor defrisate din muntii Leaota si Fagaras, prin plantarea a peste 8000 de puieti de brad, molid, fag si paltin. In cadrul actiunii SIMTE VERDE 2019, RTC si-a dorit sa extinda sustinerea oferita, participand activ la activitatea de rempadurire.  

Astfel, Vineri 10.05.2019, peste 50 de colegi impreuna cu membri ai familiei si prieteni, au plecat catre Campulung Muscel, aceasta fiind destinatia primei opriri. Aici, s-a socializat s-au depanat povesti si au fost planificate toate detaliile pentru ca actiunea de impadurire de a doua zi sa decurga fara cusur.

Sambata, cu forte proaspete si entuziasmati, ne-am continuat drumul catre Saticu de Sus, aici intalnindu-ne cu rangerii FCC si parte din echipa de Comunicare. Acestia, din cauza drumului impracticabil pentru masinile obisnuite ne-au oferit o sesiune de offroad, completata de un urcus la pas care ne-a incalzit, pregatindu-ne pentru actiunea de plantare. Ajutati de vremea minunata, rangerii Fundatiei Conservation Carpathia care ne-au oferit tot suportul necesar, aerul curat si privelistea varfului Iezer-Papusa, colectivul RTC a transformat parcela defrisata, intr-o noua casa pentru puieti de brad. Ne-am bucurat de aventura, redescoperind placerea activitatilor in aer liber si satisfactia rezultatului obtinut, oferind in acelasi timp copiilor prezenti, sansa de a se implica in actiuni civice si de a invata cum pot contribui la conservarea mediului. 

Rezultatele obtinute? Reimpadurirea unei parcele din estul muntilor Fagaras, taiata la ras acum 8 ani, transformand parcela respectiva intr-o padure tanara, viitoare casa pentru fauna din zona. Suntem bucurosi ca, pe langa fondurile de sustinere alocate, am reusit prin participarea noastra sa transformam o parcela defrisata intr-o casa noua pentru 500 de puieti de brad. Actiunea din ziua respectiva a fost finalizata de personalul Fundatiei Conservation Carpathia. Le multumim pentru dedicarea si profesionalismul pe care il demonstreaza constant.

Cateva cuvinte despre Fundatia Conservation Carpathia:

Fundatia Conservation Carpathia este un ONG romanesc, infiintat in 2009, care isi bazeaza activitatea pe 5 piloni:

1. Conservare paduri: cumparand paduri in estul muntilor Fagaras si retragandu-le din circuitul de exploatare. Peste 22.000 de hectare sunt in prezent protejate.

2. Reconstructie ecologica: din 2012 pana in prezent au fost cumparate peste 600 de hectare de parcele degradate grav, acum 10-12 ani.

3. Protectie animale salbatice: FCC gestioneaza doua fonduri cinegetice pe o suprafata de 24.000 ha, in estul muntilor Fagaras, unde nu sunt desfasurate activitati de vanatoare pentru trofee sau sportiva.

4. Comunitati locale si comunicare: circa 200 de locuri de munca pentru oameni din sate, angajati sezonieri la pepiniere, reimpaduriri si alte activitati de reconstructie ecologica.

5. Dezvoltare de afaceri verzi: economie verde, bazata pe afaceri durabile, prietenoase cu mediul, care sa aduca venituri comunitatilor locale si ariilor protejate.

FCC creste puieti in cele 7 pepiniere proprii si in solar, de la stadiul de samanta, timp de 2-5 ani, in functie de specie. Pana acum, in 6 ani, FCC a refacut peste 600 de hectare de paduri taiate complet in trecut si a plantat peste 1.8 milioane de puieti de brad, fag, molid, paltin, ulm, scorus si anin.

Dupa plantare, loturile sunt monitorizate anual, timp de 5 ani: FCC face recompletari daca mai mult de 15% din puieti s-au uscat si alte lucrari silvice care sa asigure succesul plantarii (de exemplu: taie iarba de jur imprejurul puietilor plantati, pentru ca acestia sa nu fie sufocati, patruleaza in zona pentru a se asigura ca in plantatii nu intra ciobanii cu animale domestice). Dupa aceasta perioada, puietii sunt suficient de puternici sa creasca singuri.

 

Prin click pe „Accept toate”, sunteti de acord ca putem colecta informatii privind navigarea pe site, in diverse scopuri, inclusiv: funcționalitate, statistici și marketing.